Voor deze bijeenkomst hadden we arts/onderzoeker Tom van Mierlo, verbonden aan de afd. neurologische bewegingsstoornissen van het VUmc, bereid gevonden om een presentatie te houden over twee onderwerpen: pijn en Parkinson en alcohol en suiker in combinatie met Parkinsonmedicatie.
Allereerst kwam het onderwerp Pijn bij Parkinson uitgebreid aan bod. Ruim 3/4 van de Parkinsonpatiënten (vrouwen vaker dan mannen) heeft last van pijn. Dat kan zijn: kramp in de benen, pijn in gewrichten, zenuwpijn in ledematen, gezicht, keel, buik en bekken. Onderzoek heeft uitgewezen, dat pijn vooral optreedt bij patiënten die niet goed zijn ingesteld op de medicijnen of bij patiënten die depressief zijn. Ook is er vaak sprake van een centrale pijnstoornis in de hersenen, waardoor kleine prikkels meer pijn geven. Als remedie tegen de pijn noemde dr. Van Mierlo fysiotherapie en injecties. Vanuit de zaal werden daar ostheopathie en wiet olie aan toegevoegd. Van Mierlo was daar minder bekend mee, maar sloot niet uit dat het bij sommige mensen zou kunnen helpen. Het onderwerp alcohol en Parkinson medicatie werd wat korter behandeld. Positieve effecten van alcoholgebruik in combinatie met levodopa zijn dat je meer ontspannen raakt en minder gaat trillen. De negatieve effecten daarentegen zijn groter: het veroorzaakt maagklachten, duizeligheid en slaperigheid. Geheelonthouder worden is volgens dr. Van Mierlo niet nodig, maar het is wel belangrijk met mate te drinken. Opgelucht gingen de aanwezigen daarna weer uitgebreid in op het volgende onderwerp: suiker en Parkinsonmedicatie. Oud onderzoek uit de jaren ’70 van de vorige eeuw zou hebben aangetoond dat een hoge suikerconsumptie een grotere kans op Parkinson zou geven. Dit blijkt niet te kloppen. Er komt onder Parkinsonpatienten niet meer suikerziekte voor dan bij anderen. Wel is het zo dat levodopa omgekeerd invloed kan hebben op de suikerstofwisseling, maar dat is alleen een probleem als je naast Parkinson ook suikerziekte hebt. Suiker heeft dus geen invloed op de Parkinson symptomen. Dat geldt wel voor eiwitten, die de werking van levodopa kunnen verminderen. Daarom moet levodopa een half uur voor het eten worden ingenomen, of 2 uur na het eten. Het was een hele leerzame, goed gegeven presentatie. De vele vragen uit het publiek werden zorgvuldig beantwoord, waarna iedereen tevreden huiswaarts ging. |
|